Harjoittelu I: Ammattina sosionomiLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SO00CJ69
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
- Vastuuhenkilö
- Merja Nybacka
- Riikka Rantanen
Osaamistavoitteet
Opintojakson tarkoituksena on tutustua sosionomin työtehtäviin, sosiaali- ja kasvatusalan asiakastyöhön sekä palvelujärjestelmään.
Osaamiset:
Työelämässä toimiminen
Sosiaalialan eettinen osaaminen
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen
Osaamistavoitteet:
Osaat toimia ammatillisesti ja rakentavasti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa sekä edistää omaa ja työyhteisön hyvinvointia. Osaat tukea tavoitteellisesti yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen kasvua, kehitystä ja arkea erilaisissa elämäntilanteissa.
Toimit sosiaalialan arvojen ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti. Ymmärrät kulttuurista moninaisuutta ja toimit vuorovaikutustilanteissa sensitiivisesti.
Tunnistat alan keskeisen lainsäädännön ja opetussuunnitelmat/toimintaa ohjaavat suunnitelmat ja toimit niiden mukaisesti. Tunnet hyvinvointialueiden, kuntien, yksityisen ja kolmannen sektorin sosiaali-, terveys- ja kasvatuspalvelut.
Sisältö
Harjoittelu sosiaalialan/varhaiskasvatuksen toimintaympäristössä.
Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on ammatillinen vuorovaikutus, sosionomin työtehtävät, arvot ja eettiset periaatteet sekä sosiaali- ja kasvatusalan palvelujärjestelmä ja palvelut. Lisäksi tutustut asiakkaisiin ja heidän palveluprosesseihinsa sekä harjoittelet asiakkaiden tavoitteellista tukemista.
Esitietovaatimukset
Sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmän ja lainsäädännön sekä alan eettisten periaatteiden tunteminen.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Osaat kuvata ammatillista vuorovaikutustasi, sosionomin työtehtäviä sekä sosiaali- ja kasvatusalan palvelujärjestelmää ja palveluita. Osaat kertoa alan arvoista ja eettisistä periaatteista ja toimia harjoittelussasi niiden mukaisesti. Osaat nimetä työtä ohjaavia lakeja ja ottaa ne harjoittelussasi huomioon. Osaat kuvata asiakkaiden palveluprosesseja ja kertoa asiakkaiden tavoitteellisesta tukemisesta. Osaat toimia vuorovaikutustilanteissa sensitiivisesti ja ammatillisen vuorovaikutuksen periaatteiden mukaisesti sekä asiakastyössä että työyhteisössä.