Siirry suoraan sisältöön

Johdanto kestävään gastronomiaan (5 op)

Toteutuksen tunnus: MP00BO07-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.08.2023 - 24.08.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2023 - 31.12.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettajat
Anne-Maria Raitio
Ryhmät
MPT23S1
Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
ZJAMPT23S1
Avoin AMK, marata, AMK-polut, palveluliiketoiminta, päivätoteutus
Opintojakso
MP00BO07

Oppimateriaalit

UN Sustainable Development Goals Knowledge platform. Viitattu 25.4.2023. https://sdgs.un.org/

Kestävän kehityksen tavoitteet - YK:n alueellinen tiedotuskeskus. Viitattu 25.4.2023. https://unric.org/fi/kestavan-kehityksen-tavoitteet/

Nordic food systems for improved health and sustainability - Baseline assessment to inform transformation. 2019. Stockholm Resilience Center. Viitattu 25.4.2023. https://pure.iiasa.ac.at/id/eprint/16122/1/SRC_Report%20Nordic%20Food%20Systems.pdf

Ruoka2030 - Ruokapoliittinen selonteko. 2017. Viitattu 25.4.2023. https://mmm.fi/documents/1410837/1923148/Ruokapoliittinen+selonteko+Ruoka2030/d576b315-41fe-4e9d-9d02-8462c5ae5895/Ruokapoliittinen+selonteko+Ruoka2030.pdf

Allievi, F., Antonelli, M., Dembska, K. and Principato, L. 2019. Understanding the Global Food System. 3-24. & Piselli, D., Loni, S. S., Colyard, K. and Nordquist, S. 2019. The Role of Youth in Achieving the SDGs: Supporting Youth-Led Solutions for Sustainable Food Systems. 229-245. Teoksessa Valentini, R., Sievenpiper, J.L., Antonelli, M. and Dembska, K. (Toim.). 2019. Cham: Springer.

Arviointiasteikko

0-5

Kansainvälisyys

Teemoja tarkastellaan sekä globaalissa että kansallisessa viitekehyksessä.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet globaalit.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (sisällyttäminen tai korvaaminen)
Muulla tavoin hankittu osaaminen
Opinnollistaminen

Lisätietoja: https://www.jamk.fi/fi/opiskelijalle/tutkinto-opiskelija/hyvaksilukeminen

Lisätiedot

Avoin amk 5 (sis. max-määrään)
Arviointiasteikko 0-5. Arviointi perustuu oppimistavoitteiden saavuttamiseen. Opintojakson opettajan palaute sekä vertaispalaute. Oppimisen reflektointi sekä itsearviointi.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson aikana tehdään opintomatka Ahvenanmaalle ja tutustutaan erilaisiin yrityksiin ja tuottajiin 2.-6.10.2023

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 opintopistettä vastaa 135 tuntia opiskelijan työtä.
Luennot 20 tuntia
Ryhmätyöskentely 40 tuntia
Yksilötyöskentely, oppimistehtävät ja reflektointi 45 tuntia
Opintomatka Ahvenanmaalle 30 h
Opintojaksolla on 80 % läsnäolovelvoite.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnistat kestävän gastronomian viitekehyksen. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla ja ruokajärjestelmällä. Tunnistat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden dimensiot.

Tyydyttävä 2
Tunnistat kestävän gastronomian viitekehyksen ja sen keskeiset käsitteet. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla ja sekä kestävällä ruokajärjestelmällä/ruuan arvoketjulla . Tunnistat ruokajärjestelmään liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Ymmärrät kestävän gastronomian viitekehyksen ja sen keskeiset käsitteet. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla ja sekä kestävällä ruokajärjestelmällä suhteessa kestävään ruuan arvoketjuuun. Tunnistat ja ymmärrät ruokajärjestelmään liittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet. Olet tietoinen systeemiajattelun roolista kestävyydessä

Kiitettävä 4
Ymmärrät ja pystyt analysoimaan kestävän gastronomian viitekehystä ja sen keskeisiä käsitteitä. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla sen laajassa merkityksessä sekä kestävällä ruokajärjestelmällä suhteessa kestävään ruuan arvoketjuuun. Tunnistat ruokajärjestelmään liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet ja osaat soveltaa niitä toiminnassasi. Tunnistat systeemiajattelun merkityksen kestävässä kehityksessä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Ymmärrät ja analysoit kestävän gastronomian viitekehystä ja sen keskeisiä käsitteitä. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla sen laajassa merkityksessä sekä kestävällä ruokajärjestelmällä suhteessa kestävään ruuan arvoketjuun. Ymmärrät ruokajärjestelmään liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet ja osaat soveltaa niitä toiminnassasi. Ymmärrät systeemiajattelun merkityksen ja keskeisen roolin kestävässä kehityksessä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei tenttejä, sekä yksilö- että ryhmätehtävät

Opetuskieli

fi

Opetusmenetelmät

Interaktiiviset luennot, projektiopinnot, caset, luennot, akateemisten opiskelutaitojen harjoittelu.
Sekä yksilö- että ryhmätehtävät, lähdeviitteiden käytön harjoittelu ja reflektointi.
Sekä yksilö- että ryhmäohjaus ja palaute.

Aika ja paikka

Kontaktiopetus Rajakadulla.

Opintopistemäärä

5

Sisältö

Opintojakso esittelee sinulle kestävän gastronomian viitekehyksen ja sen keskeiset käsitteet. Ymmärrät gastronomian sen laajassa merkityksessä ja ruokakulttuurin sekä ruokakulttuuri-identiteetin sen sisältöinä. Muina keskeisinä sisältöinä: ruokajärjestelmä ja ruuan arvoketju, kestävyyden sosiokulttuurinen, ekologinen ja taloudellinen ulottuvuus, YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ruuan näkökulmasta, kestävyydessä keskeinen systeemiajattelu.

Tavoitteet

Opintojaksolla tutustut kestävän gastronomian keskeisiin käsitteisiin ja viitekehykseen. Tutustut gastronomian laajaan käsitteeseen ja ymmärrät ruokakulttuurin ja ruokakulttuuri-identiteetin merkityksen gastronomiassa. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan ruokajärjestelmällä ja ruuan arvoketjulla sekä kestävyydellä niissä. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteilla ja kestävyyden ulottuvuuksilla ruokajärjestelmän yhteydessä. Kurssilla tutustut systeemiajatteluun ja harjoittelet sitä, jotta voit jatkossa soveltaa sitä kestävän gastronomian opinnoissasi.

Siirry alkuun