Tuotantoeläinten ruokinta, terveys ja jalostus. (8op)
Opintojakson tunnus: LME02200
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 8 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa suunnitella tärkeimpien tuotantoeläinten 
 ruokinnan ja hoidon. Opiskelija osaa määrittää ravinnontarpeet eri eläimille niiden tuotantovaiheiden mukaisesti sekä osaa arvioida ruokinnallisten tekijöiden vaikutuksen kotieläintuotteiden laatuun.
 Opiskelija tuntee yleisimmät tuotantoeläinten sairaudet, hallitsee sairauksien ennaltaehkäisyn periaatteet ja osaa kuvata tuotantoeläinten terveydenhuollon periaatteet.
 Opiskelija osaa kuvata suomalaiset tuotantoeläinrodut,
 Hän tuntee eri tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja jalostuksen menetelmät sekä ymmärtää eläinaineksen merkityksen tuotannolle.
                    
Sisältö
Ruoansulatusjärjestelmän toiminta
 - märehtijät ja yksimahaiset
 - nuoren eläimen kehitys
 - ravintoaineiden imeytyminen
 Ravintoaineiden tarpeen määrittäminen
 - energia ja valkuainen
 Rehut ja niiden ominaisuudet
 - rehuanalyysi
 - rehuarvot ja rehutaulukot
 Ruokinnan suunnittelu
 - tuotantovaiheiden erityispiirteet
 - ruokintasuunnitelmat
 - ruokinnan järjestäminen käytännössä
 - ruokinnan onnistumisen seuranta
 Tuotteet ja niiden laatu
 - maito ja liha ja elintarvikkeiden turvallisuus
 - elintarviketeollisuuteen tutustuminen
 Terveen eläimen tunnusmerkit
 Sairaudet ja niiden ennaltaehkäisy
 - taudinaiheuttajat ja vastustuskyky
 Terveydenhuolto-ohjelmat
 Jalostustoiminta Suomessa
 - organisaatio ja eläinaines
 Jalostustavoitteet ja menetelmät
 - perinnöllisyyden perusteet lyhyesti
 - tavoitteet, arvostelu ja paritusmenetelmät
 Jalostuksen vaikutukset eläinainekseen ja tuotantoon
 - käytännön toiminta ja toiminnan vaikuttavuus
                    
Esitietovaatimukset
Rehujen tunteminen ja rehuntuotannon käytänteiden hallitseminen.
                    
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Perusosaaja (1-2)
 o	Opiskelija osaa pääosin suunnitella ruokinnan kotieläintilalle sekä hallitsee terveydenhuollon ja eläinaineksen kehittämisen perusteet.
 
 Kehittyvä osaaja (3-4)
 o	Opiskelija osaa itsenäisesti suunnitella ruokinnan kotieläintilalle ja kykenee arvioimaan ruokinnan, terveyden ja jalostuksen vaikutuksia tuotantoon.
 
 Edistynyt osaaja (5)
 o	Opiskelija kykenee soveltamaan ruokinnansuunnittelu-taitojaan itsenäisesti erilaisissa tilaolosuhteissa sekä osaa kehittää tilan ruokinnan, hoidon ja jalostuksen käytänteitä.
                    
