Gerontologinen hoitotyöLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: SHZA1200
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa hyödyntää tietoa normaalista ikääntymisprosessista ikääntyneiden hoitotyössä. Hänellä on valmiudet ehkäistä ikäihmisten terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä yleisimpiä uhkia ja ongelmia ja vastata osaltaan terveydentilan, toimintakyvyn ja voimavarojen arvioinnista, toimintakyvyn ylläpitämisestä ja edistämisestä sekä sairauksien hyvästä hoidosta ja tavoitteellisesta kuntoutuksesta sekä saattohoidosta. Hän osaa hyödyntää näyttöön perustuvia ikäihmisille soveltuvia arviointi- ja auttamismenetelmiä. Opiskelija osaa toimia asiakaslähtöisesti ja ymmärtää hoitotyön vastuun ja roolin sekä moniammatillisen ja -asiantuntijaisen yhteistyön merkityksen ikääntyneiden hoidossa ja palveluissa.
Sisältö
Gerontologinen hoitotyö käsitteenä ja hoitotyön rooli moniammatillisessa työryhmässä, ikääntynyt ihminen ja hänen perheensä asiakkaana, ikääntymisprosessin vaikutus hoitotyön auttamismenetelmiin, toimintakyvyn ikäspesifit arviointimenetelmät, yleisimmät ikäihmisten terveyden ja toimintakyvyn uhkat ja ongelmat, varhainen puuttuminen ja niiden hoito ja kuntoutus monialaisena yhteistyönä. Geriatria,hoitotyö muistisairauksissa, saattohoito, ikääntyneiden lääkehoito.
Esitietovaatimukset
Opiskelija hallitsee sosiaali- ja terveysalan asiakkuuden ja toimintaympäristön perustiedot, keskeiset käsitteet ja menetelmät sekä ohjaamisen ja terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisevän hoitotyön tavoitteet ja menetelmiä ja tietää näyttöön perustuvan päätöksenteon lähtökohdat.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Erinomainen (5)/Kiitettävä (4):
Opiskelija tunnistaa ikääntymismuutokset ja erottaa ne patologisista muutoksista sekä tunnistaa niiden vaikutukset ikääntyneiden hoitotyöhön. Hän osaa kuvata, kuinka ikääntymisprosessi on yhteydessä toimintakykyyn ja terveyteen ja soveltaa monipuolisesti näyttöön perustuvia terveydentilan ja toimintakyvyn arvioinnin, ylläpitämisen ja edistämisen menetelmiä sekä hoitotyön ja kuntoutuksen auttamismenetelmiä. Opiskelija tunnistaa hoitotyön vastuun ja roolin ja hyödyn moniammatillisessa ja -asiantuntijaisessa työryhmässä ja sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä nostaa esille ja pohtii ikäihmisten hoitoon liittyviä eettisiä kysymyksiä. Hän pohtii kriittisesti ja analyyttisesti valintojaan oppimistehtävässä hyödyntäen monipuolisesti relevanttia ja näyttöön perustuvaa monialaista tietoa
Hyvä (3):
Opiskelija tunnistaa ikääntymismuutoksia ja joitakin patologisia muutoksia, osaa hyödyntää keskeisiä terveydentilan ja toimintakyvyn arvioinnin, ylläpitämisen ja edistämisen menetelmiä sekä hoitotyön ja kuntoutuksen auttamismenetelmiä. Hän tunnistaa hoitotyön vastuun ja roolin moniammatillisessa ja -asiantuntijaisessa työryhmässä ja sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä nostaa esille ikäihmisten hoitoon liittyviä eettisiä kysymyksiä. Hän perustelee ja pohtii valintojaan oppimistehtävässä hyödyntäen oppikirjallisuutta laajempaa relevanttia tietoa
Tyydyttävä (2):
Opiskelija tunnistaa ikääntymismuutoksia ja hyödyntää tietoa oppimistehtävässä. Hän nimeää ikäihmisten terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä yleisimpiä uhkia ja ongelmia ja osaa hyödyntää keskeisiä terveydentilan ja toimintakyvyn arvioinnin, ylläpitämisen ja edistämisen menetelmiä sekä hoitotyön ja kuntoutuksen auttamismenetelmiä. Hän tunnistaa hoitotyön vastuun ja roolin moniammatillisessa ja -asiantuntijaisessa työryhmässä ja sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä nimeää joitakin ikäihmisten hoitoon liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelija perustelee ja pohtii valintojaan oppimistehtävässä hyödyntäen oppikirjallisuutta.
Välttävä (1):
Opiskelija tunnistaa ikääntymismuutoksia ja hyödyntää tietoa oppimistehtävässä sekä nimeää ikäihmisten terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä yleisimpiä uhkia ja ongelmia. Hän hyödyntää keskeisiä terveydentilan ja toimintakyvyn arvioinnin, ylläpitämisen ja edistämisen menetelmiä sekä hoitotyön ja kuntoutuksen auttamismenetelmiä. Opiskelija tunnistaa hoitotyön vastuun ja roolin moniammatillisessa ja -asiantuntijaisessa työryhmässä sekä nimeää joitakin ikäihmisten hoitoon liittyviä eettisiä kysymyksiä. Hän perustelee valintojaan oppimistehtävässä perusoppikirjallisuuden pohjalta.