Siirry suoraan sisältöön

Ohjauksen teoreettiset lähestymistavatLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: AO00BO59

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus
Tällä opintojaksolla tarkastelet keskeisiä ohjausalan teoreettisia lähestymistapoja ja opit arvioimaan niiden tarkoituksenmukaisuutta ja toimivuutta erilaisten asiakasryhmien kanssa työskenneltäessä.

Opintojakson osaamiset
Tällä opintojaksolla kehität

ohjausteoreettista osaamistasi, jolla tarkoitetaan ohjauksen teoreettisten lähestymistapojen tuntemusta, joka on peruskivi ohjausinterventioille ja niiden kehittämiselle; teoreettiset lähestymistavat jäsentävät ohjausajattelua ja auttavat ohjaajaa kehittämään omaa käyttöteoriaansa. Ohjausteoreettinen osaaminen tarkoittaa myös kykyä tarkastella kriittisesti ohjaustoimintaa erilaisten ohjausalan teoreettisten lähtökohtien avulla ja arvioida niiden toimivuutta erilaisten asiakasryhmien kanssa työskenneltäessä. Ohjausteoreettinen osaaminen on niin ikään ohjaajan kykyä hahmottaa eri teorioiden avulla sitä, mikä on hänen ohjaustyönsä tavoite sekä millaisilla menetelmillä asiakkaan prosesseja parhaiten tuetaan. Ohjausteoreettinen osaaminen kytkeytyy läheisesti muihin osaamisiin ja muodostaa yhden keskeisen osan ohjaajan ammatillisen osaamisen jatkuvaan kehittämiseen.

ohjausosaamistasi, jolla tarkoitetaan osaamista, johon sisältyy oppimiseen ja opiskeluun, elinikäisten urasuunnittelutaitojen vahvistamiseen sekä psykososiaalisen tuen tarjoamiseen liittyvää osaamista. Se on myös kykyä suunnitella, toteuttaa, arvioida, johtaa, kehittää ja uudistaa ohjausta huomioiden kontekstin sekä eri asiakasryhmien moninaisuuden ja taustan ohjauksen voimavarana. Tavoitteena on, että ohjaaja tuntee ohjauksen keskeiset työmuodot ja menetelmät sekä osaa arvioida niiden soveltuvuutta eri ohjaustilanteissa ja konteksteissa.

reflektio-osaamistasi, jolla tarkoitetaan ohjaajan kykyä tunnistaa ja kriittisesti arvioida omaan ohjaajuuteensa liittyviä peruskäsityksiään, arvojaan ja asenteitaan sekä omia ajattelu- ja toimintamallejaan. Se tarkoittaa myös kykyä arvioida oman toiminnan ja ajattelun eettisiä ja filosofisia lähtökohtia sekä kykyä arvioida oman osaamisen ja ammatillisen identiteetin kehittymistä. Reflektio-osaaminen mahdollistaa kriittisen ja uudistavan otteen niin oman ohjaustoiminnan kuin ohjauksen eri toimintaympäristöjen kehittämisessä yhdessä asiakkaiden ja ohjauksen eri toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.

Opintojakson osaamistavoitteet
Jäsennät itsellesi kokonaiskuvan keskeisistä ohjauksen teoreettisista lähestymistavoista
ja osaat soveltaa ohjausteorioita eettisesti eri tilanteissa ja yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Tunnistat ohjauksen teoreettisten lähestymistapojen rajoituksia ja kykenet yksilöitä hyödyntävällä tavalla yhdistämään aineksia eri lähestymistavoista.

Sisältö

Ohjauksen keskeiset teoreettiset lähestymistavat

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksyttävän tason arviointikriteerit ovat seuraavat:

Ohjausteoreettinen osaaminen:
Hahmotat ohjauksen teoreettisten lähestymistapojen kokonaiskuvan ja osaat soveltaa ohjauksen teoreettisia lähestymistapoja ohjaustyössä.

Ohjausosaaminen:
Osaat kytkeä ohjauksen teoreettisten lähestymistapojen antia luontevaksi osaksi ohjaustyötäsi.

Reflektio-osaaminen:
Kykenet kriittisesti tarkastelemaan ja arvioimaan ohjauksen erilaisia teoreettisia lähestymistapoja.

Siirry alkuun