Tutkimus ja kehittäminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: ZZPP0600-0K0H3
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
-
01.01.2020 - 31.07.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Liiketoimintayksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Sähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)
Oppimateriaalit
Eskola, J. & Suoranta, J. 2014 tai uudempi painos. Johdatus laadulliseen tutkimukseen. Tampere: Vastapaino. TAIGrönfors, M. 2008. Laadullisen tutkimuksen kenttätyömenetelmät. Toimittanut Hanna Vilkka. TAITuomi, J.& Sarajärvi, A. 2018. Laadullinen tutkimus ja sisällön analyysi. Tammi. TAIMetsämuuronen, J. (toim.) 2006. Laadullisen tutkimuksen käsikirja. Helsinki: International Methelp.JAMetsämuuronen, J. 2011. Tutkimuksen tekemisen perusteet ihmistieteissä: Opiskelijalaitos. 2. laitos (4. laitoksen pohjalta). Helsinki: International Methelp.TAIVilkka, H. 2007. tai uudempi painos. Tutki ja mittaa: määrällisen tutkimuksen perusteet. Helsinki: Tammi. TAIKananen, J. 2011. Kvantti: Kvantitatiivisen opinnäytetyön kirjoittamisen käytännön opas. Jyväskylän amk:n julkaisuja 118.
Arviointiasteikko
0-5
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kirjallinen koe 70 % Harjoitukset 30 % Aktiivinen osallistuminen opetukseen.TAI Verkko-oppimistehtävät 100 % (Verkko-opintojakso)
Lisätiedot
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetus:Lähiopetus 40 h, harjoitukset 30 h, etä- ja itseopiskelu 75 h, yhteensä 135h.TAI Verkko-opetus: Itsenäinen opiskelu ja itsenäiset tehtävät, yhteensä 135h. Katso työajan tarkempi jakautuminen työtilasta.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
5 (erinomainen)
Opiskelija osaa hankkia laajasti tutkimus-/kehittämisaluettaan koskevaa tietoa ja kykenee lähdekritiikkiin. Opiskelija osaa analysoida tutkimus-/kehittämismenetelmien eroja ja perustellusti soveltaa menetelmiä omaan työhönsä. Opiskelija pystyy analysoimaan ja arvioimaan tuloksia sekä kriittisesti tarkastelemaan työnsä vahvuuksia ja heikkouksia.
4 (kiitettävä)
Hän pystyy perustellusti valitsemaan omaan tutkimus-/kehittämistyöhönsä soveltuvan tutkimus-/kehittämisotteen ja -menetelmän sekä käyttämään sitä. Opiskelija pystyy tarkastelemaan työnsä vahvuuksia ja heikkouksia.
Opiskelija osaa toimia tutkimuseettisten periaatteiden mukaisesti. Opiskelija pystyy viestimään analyyttisesti ja objektiivisesti tutkimus-/kehittämissuunnitelmastaan sekä kirjallisesti että suullisesti.
3 (hyvä)
Opiskelija pystyy itsenäisesti hankkimaan omaa tutkimus-/kehittämisaluettaan koskevaa tietoa sekä arvioimaan sitä kriittisesti. Opiskelija pystyy valitsemaan ja käyttämään työssään siihen soveltuvan tutkimus-/kehittämismenetelmän. Opiskelija tuntee tutkimuseettiset periaatteet.
2 (tyydyttävä)
Opiskelija osaa hankkia omaa tutkimus-/kehittämisaluettaan koskevaa tietoa. Opiskelija tunnistaa tutkimus- ja kehittämismenetelmien soveltamismahdollisuuksia.
1 (välttävä)
Opiskelija tuntee tutkimus- ja kehittämisprosessin vaiheet. Hän tietää, miten hankkia omaa tutkimus-/kehittämisaluettaan koskevaa tutkimustietoa. Opiskelija tietää keskeisiä tutkimus- ja kehittämismenetelmiä ja osaa kuvailla niiden eroja.
0 (hylätty)
Opiskelija ei pysty nimeämään ja tunnistamaan tutkimusotteita ja -menetelmiä. Opiskelija ei osaa toteuttaa pienimuotoista harjoitustutkimusta millään menetelmällä.
Opetuskieli
fi
Opintopistemäärä
5
Esitietovaatimukset
Riittävä perehtyneisyys omaan ammattialueeseen.
Sisältö
Tutkimusprosessi (tutkimusasetelma: tutkimusongelma, tutkimuskysymys, tutkimusote, aineistonkeruu- ja analyysimenetelmät, luotettavuustarkastelu), opinnäytetyön rakenne.
Kvalitatiivinen tutkimus: kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät, aineistonkeruumenetelmät (havainnointi, haastattelu, dokumentit), aineistojen analyysimenetelmät, luotettavuustarkastelu, harjoitukset.
Kvantitatiivinen tutkimus: aineistonkeruu (tutkimuslomake), mitta-asteikot, otanta, aineiston analysointimenetelmät (tunnusluvut, suora jakauma, ristiintaulukointi, tilastolliset testit), tulosten luotettavuus ja aukirjoitus.
Sähköiset tiedonkeruumenetelmät ja aineistojen tilastolliset ohjelmat. Harjoitukset ja sovellukset.
Kehittämis- ja toimintatutkimus: menetelmien lähtökohdat ja käyttökohteet.
Opinnäytetyön geneerinen rakenne, arviointikriteerit ja valmiiden töiden arviointiharjoitukset
Tavoitteet
Opiskelija tuntee opinnäytetyötä tukevien kehittämis- ja tutkimusprosessien eri vaiheet, kehittämis-/tutkimusotteet, sekä aineistonkeruun ja analyysien eri vaihtoehdot. Opiskelija osaa valita opinnäytetyöhönsä sopivan kehittämis-/tutkimusotteen ja – menetelmät (aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät), soveltaa niitä sekä perustella tekemänsä valinnat. Hänellä on myös taito arvioida kriittisesti tutkimusten/opinnäytetöiden luotettavuutta, vahvuuksia ja heikkouksia sekä tulosten hyödynnettävyyttä. Opiskelija tutustuu määrällisen ja laadullisen tutkimuksen sähköisiin ohjelmistoihin.