Koneenosat (5 op)
Toteutuksen tunnus: TKKP0600-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
02.11.2020 - 10.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.01.2021 - 16.05.2021
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Teknologiayksikkö
- Toimipiste
- Pääkampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 6 - 20
- Koulutus
- Konetekniikka (AMK)
Oppimateriaalit
Luentomonisteet, Björk ym. Koneenosien suunnittelu, Sanoma Pro Oy, 2014, Blom ym. Koneenelimet ja mekanismit. Edita 1999. Valtanen Esko, Tekniikan taulukkokirja, Genesis Kirjat Oy, 2013
Arviointiasteikko
0-5
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktikertoja 7 kappaletta, yhteensä 17 h.
Itsenäistä työskentelyä sisältäen laskuharjoitukset 118 h.
Yhteensä 135 h.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opintojakson aikana järjestetään erikseen aikataulutetut välikokeet. Välikokeista ei järjestetä uusintaa. Opintojakson viimeisen välikokeen tilalle voit valita tehdä koko opintojakson sisältävä tentin. Tämän jälkeen on vielä kaksi uusintatenttiä tutkintosäännön mukaisesti.
Välttävä (1): Tunnet yleisimmät koneenosat ja ymmärrät niiden tarkoituksen ja toimintatavat. Osaat välttävästi mitoittaa ja valita taulukoista selkeimmät koneenosat, mutta sinulla on selkeitä puutteita mitoitusmenetelmien hallinnassa.
Tyydyttävä (2): Tunnet yleisimmät koneenosat ja ymmärrät niiden tarkoituksen ja toimintatavat. Osaat mitoittaa ja valita taulukoista selkeimmät koneenosat, mutta sinulla on puutteita hallita vaativampia mitoitusmenetelmiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3): Tunnet yleisimmät koneenosat ja ymmärrät niiden tarkoituksen ja toimintatavat. Osaat myös mitoittaa ja valita taulukoista myös vaativampia mitoitusmenetelmiä tarvitsevat koneenosat.
Kiitettävä (4): Tunnet yleisimmät koneenosat ja ymmärrät niiden tarkoituksen ja toimintatavat. Hallitset niiden valintaan ja mitoitukseen käytettävät menetelmät. Kykenet soveltaen käyttämään valinta- ja mitoitusmenetelmiä ja ymmärtäen niiden teorian.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Tunnet yleisimmät koneenosat ja ymmärrät niiden tarkoituksen ja toimintatavat. Hallitset niiden valintaan ja mitoitukseen käytettävät menetelmät. Kykenet käyttämään haastaviakin valinta- ja mitoitusmenetelmiä ja ymmärrät niiden teoriat sekä osaa innovatiivisesti soveltaa niitä poikkeavissakin tilanteissa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opintojaksossa on suoritettava hyväksytysti tiimeissä tehtävä harjoitustyöprojekti.
Sen lisäksi jokaisesta aihealueesta on tehtävä ja palautettava laskuharjoitustehtävät opintojakson aikataulun mukaan. Jokaisen aihelueen tehtävistä on saatava 2/3-osaa hyväksytysti suoritettua.
Sisällön jaksotus
Kontaktitunneilla keskitytään teoriaan. Laskuharjoitukset tukevat teorian oppimista. Molemmat etenevät aiheittain koko opintojakson ajan.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson aikana pidetään opintojakson alussa sovittu määrä välikokeita. Viimeisen välikokeen voi halutessaan vaihtaa opintojakson lopussa tentiksi. Lisäksi järjestetään kaksi uusintatenttiä JAMK:n ohjeistuksen mukaan.
Opetuskieli
fi
Opetusmenetelmät
Kontaktituntien aikana käydään opintojakson teoria läpi. Opintojakso sisältää omatoimista opiskelua laskuharjoitusten muodossa. Lisäksi opintojaksolla tehdään tiimityötä harjoitustyön merkeissä.
Opintopistemäärä
5
Esitietovaatimukset
- statiikan perusteet
- 3-D mallinnuksen perusteet
- piirustustekninen perusosaaminen
- materiaalitekniikan perusteet
Sisältö
Tyypillisten komponenttimaisten koneenrakennuksessa käytettyjen koneenosien perusteet ja mitoitus.
Valitut aihealueet:
- teollisuusvaihteiden valinta
- hihna- ja ketjuvälitykset
- laakerointi sisältäen liukulaakerit ja vierintälaakerit.
- jarrut ja kytkimet
- jouset
Tavoitteet
Opintojakson käytyäsi, tunnet koneenrakennuksessa käytettyjen yleisien komponenttimaisten koneenosien toimintaperiaatteet. Opit myös perustason mitoitusperiaatteet huomoiden koneen valitsevat käyttöolosuhteet. Pystyt tekemään koneenosien valinnan käyttökohteisiinsa huomoiden kestävän kehityksen ja vastuullisuuden. Opit myös harjoitustyön kautta työelämän projektityötaitoja ja vaatimuksia.
Tutkimukset ja tiedonhaku:
Osaat analysoida ja ratkaista teknisiä ongelmia.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön:
Osaat laskennan avulla mitoittaa ja valita koneenrakennuksessa tyypillisesti käytettäviä koneenosia.