Siirry suoraan sisältöön

Musiikin kuuleminen 2 (pop/jazz) (5 op)

Toteutuksen tunnus: KP00BA48-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2023 - 24.08.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 20.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Hyvinvointiyksikkö

Toimipiste

Suomalainen musiikkikampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Musiikkipedagogi (AMK)

Opettaja

  • Sami Sallinen

Ryhmät

  • KPD22S1
    Musiikkipedagogi (AMK)

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi hahmotat kuulonvaraisesti tavalliset tonaalisessa ja modaalisessa pop- ja jazzmusiikissa esiintyvät rytmiset, muotorakenteelliset, melodiset ja harmoniset ilmiöt. Osaat tuottaa ilmiöitä laulaen tai soittaen, sekä kirjoittaa kuulemaasi nuotinnoksiksi. Osaat kirjoittaa partituurin sekä siihen liittyvät stemmat nuotinnusohjelmaa apuna käyttäen.

Tunnistat ja osaat tuottaa rytmejä yhdistetyissä ja vaihtuvissa tahtilajeissa. Hallitset sekvenssit ja tavallisimmat polyrytmit, sekä osaat käyttää kehoasi rytmien hahmottamiseen ja sisäistämiseen.

Osaat arvioida opintojaksolla käsiteltyjä sisältöjä rakentavan kriittisesti. Osaat myös arvioida omaa osaamistasi sekä sen kehittymistä. Sinulla on valmiudet kehittää musiikin hahmotustaitojasi sekä motoriikkaasi ja koordinaatiokykyäsi edelleen.

Sisältö

RYTMIIKKA
- sekvenssit ja polyrytmit
- luku- ja kirjoitusharjoitukset yhdistetyissä ja vaihtuvissa tahtilajeissa
- kehorytmit

SÄVELTAPAILU
- tonaalisessa ja modaalisessa musiikissa esiintyvät laajat sointusoundit
- melodian vertikaalinen aspekti: melodian suhde vallitsevaan sointuun
- tonaalisessa ja modaalisessa musiikissa esiintyvät sointukulut (sis. sointukäännökset, sointufunktiot sekä laina-, muunne- ja sijaissoinnut)
- melodian horisontaalinen aspekti: melodisen mollin moodit ja symmetriset asteikot
- yksi- ja moniäänisen melodian, harmonian ja bassolinjan luku- ja kirjoitusharjoitukset modaalisessa ja blues-kontekstissa
- melodian kromaattiset muunnokset
- sävellajista poikkeaminen ja modulaatiot

TRANSKRIPTIO JA NOTAATIO
- soolo- ja sovitustranskriptiot
- partituurin ja stemmojen kirjoittaminen
- nuotinnusohjelman käyttö
- tavalliset musiikkitermit alkuperäiskielellä sekä suomeksi ja englanniksi

Oppimateriaalit

Oppimateriaali on opintojakson aikana jaettavaa itseopiskelumateriaalia oppimistehtävineen sekä muuta tietoverkkojen välityksellä saavutettavaa materiaalia. Kurssilla käytettävä materiaali on sähköistä oppimateriaalia.

Opetusmenetelmät

Kurssilla osallistut lähi- ja/tai etäopetukseen sekä teet itsenäisiä oppimistehtäviä säännöllisesti. Perehdyt myös opintojaksolla jaettuun sähköiseen oppimateriaaliin.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssin kirjalliset kuulustelut järjestetään kontaktikertojen yhteydessä. Jokaisen kuulustelun jälkeen pyritään järjestämään yksi uusintamahdollisuus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Lähi- ja/tai etäopiskelu ja musiikin kuulonvaraisen hahmottamisen kuulustelut: 45 t
Itsenäinen työskentely (oppimateriaaliin perehtyminen ja oppimistehtävien tekeminen): 90 t

Yhteensä: 135 t

Lisätietoja opiskelijoille

Arviointimenetelminä käytetään mm. itsearviointia ja jatkuvaa palautteenantoa. Palautettavat oppimistehtävät arvioidaan vertaisarvioinnin ja/tai opettajan suorittaman arvioinnin kautta. Kurssin aikana järjestettävät kirjalliset kuulustelut arvioidaan erikseen, ja niiden hyväksyttyyn suoritukseen tarvitaan 50% maksimipisteistä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty (S):
Tunnistat ja osaat tuottaa rytmejä yhdistetyissä ja vaihtuvissa tahtilajeissa. Tunnistat ja osaat tuottaa tonaalisia ja modaalisia melodioita sekä harmonioita. Osaat kirjoittaa kuulemaansa nuotinnusohjelmalla selkeiksi partituureiksi sekä niistä johdetuiksi stemmoiksi. Osaat arvioida omaa osaamistasi sekä sen kehittymistä. Osaat hankkia, käsitellä ja arvioida hankkimaasi tietoa kriittisesti. Otat vastuuta omasta ja ryhmän oppimisesta sekä noudatat annettuja ohjeita.