Työelämän ruotsi (4 op)
Toteutuksen tunnus: ZZ00CD01-3051
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
01.04.2025 - 30.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
-
05.05.2025 - 18.06.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 4 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- TA94 - Kielikeskus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Tiimiakatemia (AMK)
- Tietojenkäsittely (AMK)
- Liiketalous (AMK)
- Maaseutuelinkeinot (AMK)
- Palveluliiketoiminta (AMK)
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Fysioterapeutti (AMK)
- Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
- Sosionomi (AMK)
- Toimintaterapeutti (AMK)
- Energia- ja ympäristötekniikka (AMK)
- Konetekniikka (AMK)
- Logistiikka (AMK)
- Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka (AMK)
- Sähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)
- Tieto- ja viestintätekniikka (AMK)
- Rakennusmestari (AMK)
- Musiikkipedagogi (AMK), instrumenttiopetus ja ryhmänohjaus
- Musiikkipedagogi (AMK), varhaisiän musiikkikasvatus ja kulttuurihyvinvointi
- Opettajat
- Maria Rautamo
- Opintojakso
- ZZ00CD01
Arviointiasteikko
0-5
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei vaihtoehtoisia suoritustapoja.
Lisätiedot
ARVIOINTI
Pääpaino on kirjallisella ja suullisella tentillä.
Opintojakson arviointiin vaikuttavat suoritukset: kirjallinen tentti ja suullinen tentti, arviointiasteikko 0-5 ja opiskelijan on saatava vähintään arvosanan 1 tasoinen suoritus sekä kirjallisesta että suullisesta tentistä.
Vaatimukset hyväksytylle suoritukselle: kaikki oppimistehtävät tehtynä, suurin osa harjoituksista (noin 80%) sekä tentit ja itsearviointi pitää olla suoritettuna hyväksytysti.
Arvosanan muodostuminen: kirjallisen tentin arvosana ja suullisen tentin arvosana erikseen
Arviointikriteerit Moodlessa
Virtuaaliosuus
4
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson kuormitus on 108 tuntia, joka opintojakson käynnissäolon aikana vastaa noin 6 tunnin viikkotuntimäärää opiskelua. Yksilölliset erot esim. kielitaidossa vaikuttavat opintojakson kuormitukseen.
Moodle-kurssillamme tarkempi ajankäyttösuositus.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1 Välttävä
Pystyt pääosin ymmärrettävästi viestimään suullisesti ja kirjallisesti yksinkertaisissa ja rutiininomaisissa työtehtävissä ja muissa tilanteissa, vaikka viestintä on paikoin hidasta ja epäyhtenäistä. Ymmärrät keskeiset sisällöt tuttuja aiheita käsittelevästä selkeästä puheesta ja tekstistä. Hallitset riittävästi kielen perusrakenteita ja sanastoa, jotta viesti välittyy. Ääntämisesi taso riittää viestin pääsisällön välittymiseen. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
2 Tyydyttävä
Pystyt ymmärrettävästi viestimään suullisesti ja kirjallisesti tutuissa ja tavanomaisissa työtehtävissä ja tilanteissa, vaikka viestintä on paikoin hidasta ja epäyhtenäistä. Ymmärrät selkeää puhetta ja tekstiä, joka koskee tuttuja aiheita. Hallitset kielen perusrakenteet. Sanavarastosi riittää selviytymiseen jokapäiväiseen elämään liittyvissä tilanteissa ja kohtalaisesti oman alan perustilanteissa. Ääntämisesi taso riittää viestin välittymiseen. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3 Hyvä
Selviät hyvin suullisesti ja kirjallisesti työtehtävissäsi sekä muissa jokapäiväisissä tilanteissa. Pystyt kirjoittamaan sisällöllisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Ymmärrät normaalitempoista puhetta, mutta harvinaisemmat aiheet ja ei-yleiskielinen puhe voivat tuottaa sinulle vaikeuksia. Ymmärrät jo oman alasi vaativiakin tekstejä, vaikka yksityiskohtia voi jäädä epäselviksi. Osaat käyttää rakenteita monipuolisesti eivätkä virheet estä viestin välittymistä. Sanavarastosi riittää viestimään keskeiset asiat erilaisissa tehtävissä ja tilanteissa. Äännät ymmärrettävästi. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
4 Kiitettävä
Osaat viestiä sujuvasti eri kielenkäyttötilanteissa tuottaen selkeää ja sujuvaa kieltä asianmukaisella tyylillä. Ymmärrät ja tuotat vaikeuksitta työelämässä tarvittavaa tekstiä ja puhetta, vaikka yleiskielestä poikkeavat ilmaisut aiheuttavat jonkin verran vaikeuksia. Hallitset hyvin kielen käytön, mutta satunnaisia ongelmia voi silti esiintyä. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5 Erinomainen
Osaat viestiä erittäin sujuvasti ja aktiivisesti osallistuen sekä oppimaasi monipuolisesti soveltaen vaativissa työelämän kielenkäyttötilanteissa sopivaa tyyliä käyttäen. Ymmärrät vaikeuksitta erilaisia kielenkäyttäjiä, vaikka hienot vivahteet ja merkittävästi yleiskielestä poikkeava puhe voivat tuottaa vaikeuksia. Ymmärrät ja tuotat sisällöllisesti vaativaa puhetta ja tekstiä. Kielen käytössäsi ei ole juurikaan puutteita. Toimit vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
TENTIT
Opintojakson suorituksiin kuuluu sekä kirjallinen että suullinen tentti.
KIRJALLINEN TENTTI
EXAM-tentti tai EXAM-tenttivierailu 2.5.-15.6.
tai
luokkahuonetentti (mukaan kynä ja pyyhekumi) ke 11.6. klo 15.00-17.00. Luokka ilmoitetaan myöhemmin (Jamk pääkampus, Rajakatu 35, XXX). Ilmoiittaudu maria.rautamo@jamk.fi viimeistään ma 9.6. klo 16.00.
Mahdolliset EXAM-uusinnat sovitaan erikseen. Odota, kunnes saat sähköpostin asiasta. Exam-tentit tulee olla tehtynä viimeistään ti 17.6.
Uusintatentti 1 järjestetään tarvittaessa ma 16.6. klo 15.00-17.00. Luokka ilmoitetaan myöhemmin.
Uusintatentti 2 järjestetään tarvittaessa ke 18.6. klo 10.00-12.00. Luokka ilmoitetaan myöhemmin.
Lisätietoa EXAM-tentistä:
- Jamkin Exam: https://help.jamk.fi/exam/fi/
- Tenttivierailu: https://help.jamk.fi/exam/fi/opiskelijalle/exam-tenttivierailu-toisessa-korkeakoulussa/
SUULLINEN TENTTI
Suullinen tentti suoritetaan 3-4 hengen ryhmässä (ilmoittautumislinkki löytyy Moodlesta -> Suullinen tentti: ilmoittautuminen):
torstaina12.6. klo 14.00-20.00 TAI perjantaina 13.6. klo 8-14 välisenä aikana (tarkempi aikataulu Moodle-kurssillamme)
Opetuskieli
fi
Opetusmenetelmät
Verkkototeutus, kesäkurssi, intensiivitoteutus
Tämä on aikataulutettu verkkototeutus ZZ00CD01-3051 Työelämän ruotsi
Opintojakson toteutusaika 5.5.-18.6.2025
Opintojakso alkaa aloitusinfowebinaarilla ZOOMissa pe 2.5. klo 14.00-16.00 (tästä tulossa tallenne)
ZOOM-osoite: https://jamk.zoom.us/j/4080004364
MITÄ JA KENELLE?
Huomioi tätä toteutusta harkitessasi, että tämä on itsenäiseen työskentelyyn painottuva verkkototeutus. Verkkototeutuksella opiskelu tapahtuu pitkälti itsenäisesti, mutta kuitenkin ohjatusti ja aikataulutetusti. Jos koet tarvitsevasi enemmän ohjausta ja välitöntä palautetta opiskelussasi, suosittelemme ehdottomasti kontaktitoteutusta.
Tutustu aikatauluun (alla) ja valitse tämä toteutus vain siinä tapauksessa, että pääsääntöisesti itsenäinen työskentely sopii sinulle ja kurssiin sisältyvät aikataulut (aloitustapaaminen, muut Zoom-tapaamiset ja tentit) ovat sinulle sopivat.
Aloitustapaamiseen osallistuminen on pakollista ja osa kurssisuoritusta. Näin siksi, jotta saat tietoa kurssin käytänteistä ja tiedät, miten kurssilla opiskellaan.
Tämä toteutus sopii eri alojen opiskelijoille.
EDELTÄVÄ OSAAMINEN?
Eurooppalaisen viitekehyksen taitotaso A2 tai B1 ruotsin kielessä.
Tämä tarkoittaa, että
• pystyt opintojakson alkaessa ymmärrettävästi viestimään suullisesti ja kirjallisesti tutuissa ja tavanomaisissa tilanteissa.
• ymmärrät selkeää puhetta ja tekstiä, joka koskee tuttuja aiheita, kuten henkilön esittäytymistä, opinnoista keskustelua ja työstä kertomista.
• hallitset pääosin ruotsin perusrakenteet, kuten persoonapronominien käytön, substantiivien ja adjektiivien taivutuksen ja käytön, verbien aikamuodot sekä pää- ja sivulauseen sanajärjestyksen.
• sanavarastosi riittää selviytymiseen jokapäiväiseen elämään liittyvissä tilanteissa.
• ääntämisesi taso riittää viestin välittymiseen.
Jos edellä mainituissa osa-alueissa on puutteita, suosittelen Ruotsin tukiopinnot -opintojakson suorittamista ennen tätä opintojaksoa.
MISSÄ JA MITEN OPISKELLAAN?
Opiskelemme Moodle-oppimisympäristössä.
Opiskelu verkkototeutuksella edellyttää sinulta oman työskentelysi aikatauluttamista, oma-aloitteisuutta sekä vastuun ottamista omasta opiskelustasi. Opettaja toki ohjaa ja auttaa sinua tässä.
Kurssi koostuu kolmesta osiosta, joita opiskellaan annetun aikataulun ja ohjeiden mukaisesti. Tämä auttaa sinua opiskelemaan sopivassa tahdissa. Noudata siis aikataulua opiskelusi sujuvoittamiseksi.
OPINTOJAKSOLLA TARVITTAVAT VÄLINEET
Web-kameran käyttöä edellytetään videotehtävissä ja suullisessa tentissä.
Sinulla tulee olla mahdollisuus tallentaa ja jakaa videotiedostoja. Joissakin tehtävissä älypuhelin riittää tai ilmainen Screencastomatic-sovellus on myös hyvä ja helppo vaihtoehto ruudunkaappausvideoiden tallentamiseen. Zoomilla tai Teamsilla voi toki tehdä videoita myös. JAMKilla tarjolla Panopto-ohjelma videoiden tekemiseen ja editoimiseen.
Tekstinkäsittelyohjelmasuositus on Word, sillä palautat kirjalliset tehtävät docx- tai rtf -muodossa.
Aika ja paikka
Opiskelu tapahtuu Moodle-ympäristössä pääsääntöisesti itsenäisesti, mutta ohjatusti.
Opintojaksolla on 3 kpl ZOOMin välityksellä pidettävää webinaaria ja/tai kyselytuntia.
ZOOM-osoite on aina sama: https://jamk.zoom.us/j/4080004364
Moodle-kurssi aukeaa viimeistään perjantaina 2.5. Käy mahdollisuuksien mukaan jo silloin tutustumassa kurssin sisältöön ja kurssi-infoon. Jos jokin on epäselvää, kysy asiasta aloitus-ZOOMissamme.
Aloitus-webinaari (ZOOMissa https://jamk.zoom.us/j/408000436 4) PERJANTAINA 2.5. klo 14.00-16.00 -> Aloitustapaamiseen osallistuminen on suositeltua ja osa kurssisuoritusta (katso siis ainakin tallenne, jos et pääse varsinaiseen aloitus-ZOOMiin). Aloitusinfo käynnistää opiskelusi hyvin ja tiedät miten toimia juuri tällä toteutuksella.
1. OSIO 5-11.5.
1. ZOOM pe 2.5. klo 14.00-16.00 (aloitusinfo + 1. osio, tallennetaan)
Extra-ZOOM ke 7.5. klo 16-17 (vapaaehtoinen kyselytunti, voi tulla tekemään suullisia harjoituksia))
2. OSIO 12-25.5.
2. ZOOM-webinaari/kyselytunti ma 12.5. klo 16.00-17.30 (tallennetaan)
Extra-ZOOM ke 14.5. klo 15-16 (vapaaehtoinen kyselytunti, voi tulla tekemään suullisia harjoituksia))
3. OSIO 26.5.-8.6.
3. ZOOM-webinaari/kyselytunti ma 26.5. klo 16.00-17.30 (tallennetaan)
Extra-ZOOM ke 28.5. klo 15-16 (vapaaehtoinen kyselytunti, voi tulla tekemään suullisia harjoituksia)
Opintopistemäärä
4
Esitietovaatimukset
Eurooppalaisen viitekehyksen taitotaso A2 tai B1 ruotsin kielessä.
Tämä tarkoittaa, että pystyt opintojakson alkaessa ymmärrettävästi viestimään suullisesti ja kirjallisesti tutuissa ja tavanomaisissa tilanteissa. Ymmärrät selkeää puhetta ja tekstiä, joka koskee tuttuja aiheita, kuten henkilön esittäytymistä, opinnoista keskustelua ja työstä kertomista. Hallitset pääosin ruotsin perusrakenteet, kuten persoonapronominien käytön, substantiivien ja adjektiivien taivutuksen ja käytön, verbien aikamuodot sekä pää- ja sivulauseen sanajärjestyksen. Sanavarastosi riittää selviytymiseen jokapäiväiseen elämään liittyvissä tilanteissa. Ääntämisesi taso riittää viestin välittymiseen.
Sisältö
Opintojaksolla opiskelet seuraavia sisältöjä:
• opinnot ja työnhaku
• työelämän suullisia ja kirjallisia viestintätilanteita, esimerkiksi tapaaminen, jutustelu, asiakaspalvelu, puhelin, sähköposti ja mielipiteenilmaisu
• asiatekstin, kuten raportin, ohjeiden tai yhteenvetojen, tuottaminen
• oman alan keskeistä terminologiaa
• alakohtainen syventävä osio, jonka voit toteuttaa esimerkiksi workshop-työskentelynä, projektina, työelämään tutustumisena, portfoliona tai raporttina
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuasi, pystyt pääosin ymmärrettävästi viestimään ruotsiksi suullisesti ja kirjallisesti yksinkertaisissa ja rutiininomaisissa työtehtävissä ja muissa tilanteissa.
Opintojakson suoritettuasi, hallitset itsestäsi ja osaamisestasi kertomisen esimerkiksi työnhakutilanteissa. Osaat toimia ruotsiksi työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa ja keskeisissä oman alasi työtehtävissä, kuten tapaamiset, opastamis- ja neuvomistilanteet, oman alan työsähköpostin kirjoittaminen ja asiakaspalvelutilanteet. Osaat arvioida ruotsin kielen osaamistasi ja olet motivoitunut kehittämään sitä elinikäisen oppimisen periaatteiden mukaisesti. Otat vastuuta omasta oppimisestasi ja toimit sovittujen toimintatapojen mukaisesti.
Viestintä ja tiimityö: Osaat toimia kansallisessa ja kansainvälisessä kontekstissa ja osaat tehdä yhteistyötä oman alasi asiantuntijoiden ja muiden ammattiryhmien kanssa.