Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoeläinten ruokinta ja jalostus (5op)

Toteutuksen tunnus: LM00CC05-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
25.08.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettajat
Elisa Pajunen
Juho Pirttiniemi
Ryhmät
LMS24SM
Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opintojakso
LM00CC05

Oppimateriaalit

ProAgrian Tieto Tuottamaan -oppaat, kuten esimerkiksi: Kyntäjä, J, Nokka, S ja Harmoinen T. 2010. Lypsylehmän ruokinta. Tieto Tuottamaan 133.

Rehutaulukot ja ruokintasuositukset, Luke. https://www.luke.fi/fi/luonnonvaratieto/tiedetta-ja-tietoa/rehutaulukot-ja-ruokintasuositukset

Bourdon, R.M. 2014 tai uudemmat. Understanding Animal Breeding. Pearson.

Arviointiasteikko

0-5

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä. Aikaisemmin hankittu osaaminen on todennettava esimerkiksi haastattelutilanteessa.

Lisätiedot

Kurssin arvosana määräytyy jatkuvan arvioinnin perusteella eli kaikki palautettavat tehtävät, tentit ja yleinen aktiivisuus opintojaksolla vaikuttavat arvosanaan. Suurin painoarvo on tenteillä sekä ruokintasuunnitelmalla.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso sisältää vierailijoita ja asiantuntijoita työelämästä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso muodostuu 135 tunnista opiskelijan ajankäyttöä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Opintojakson käytyäsi ymmärrät rehujen ja ruokinnan suunnittelun merkityksen eläinten tuotannolle ja hyvinvoinnille. Ymmärrät eläinten jalostuksen vaikutuksen eläinten tuotannolle ja hyvinvoinnille. Ymmärrät etiikan eläintuotannossa.

Tyydyttävä 2:
Osaat soveltaa rehu- ja ruokintaosaamistasi erilaisissa tilanteissa ja pystyt valitsemaan parhaat vaihtoehdot. Osaat soveltaa jalostusmenetelmiä käytännön tilanteissa ja otat huomioon eettiset näkökulmat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat analysoida käyttämiesi rehujen ja suunnittelemasi ruokinnan vaikutusta tuotantoon ja hyvinvointiin. Osaat analysoida jalostusvaikutuksia eläinainekseen. Osaat analysoida eläintuotannon etiikkaa.

Kiitettävä 3:
Osaat arvioida rehuja ja ruokinnan suunnittelua asiantuntevasti ja tunnistat kaikki eläimen hyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Osaat arvioida jalostustoiminnan vaikutuksia tuotantoon ja eläinten hyvinvointiin myös eettisistä näkökulmista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat luoda uusia vaihtoehtoja ruokinnan suunnitteluun ja rehujen käyttöön. Osaat luoda eläimen, olosuhteet ja tuotannon huomioivan jalostussuunnitelman, mikä täyttää myös etiikan vaatimukset.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kaksi osatenttiä verkossa Moodle-alustalla. Koostava lopputentti luokassa opintojakson lopulla.

Opetuskieli

fi

Opetusmenetelmät

Toteutus on tutkinto-ohjelmaan kuuluva monimuotototeutus.

Oppiminen perustuu yhdistelmään läsnäolova kampuksella vaativia kontakteja, webinaareja ja itsenäistä opiskelua. Työtilana toimii Moodle-oppimisalusta.

Opintopistemäärä

5

Sisältö

-rehut
-rehulainsäädäntö
-rehuanalyysi
-ruokintasuunnitelma
-ruokintafysiologia
-kuntoluokitus
-ruokintateknologia
-jalostuksen perusteet
-jalostusohjelmat, -tavoitteet ja -indeksit

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson käytyäsi tiedät rehujen tyypit ja rehulainsäädännön. Osaat tulkita rehuanalyysiä sekä laatia ruokintasuunnitelman. Tiedät keskeisimmän ruokintateknologian. Osaat eläinjalostuksen perusperiaatteet, jalostusohjelmat, -tavoitteet ja -indeksit.

Opintojakson osaamiset

Maatalousosaaminen
-osaat tuotantoeläinten tuotantokokonaisuuden huomioiden hyvinvointitekijät sekä tunnet eläintuotannon roolin ruokaketjussa
Työelämässä toimiminen
-osaat hyödyntää teknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia omassa työssäsi
Eettisyys
-kykenet vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seurauksista ja reflektoimaan niitä alasi ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti
Kestävä kehitys
-osaat käyttää omaan alaansa liittyvää tietoa kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimiseen, käyttöönottamiseen ja vakiinnuttamiseen
-ymmärrät kestävyyshaasteita, niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä asioiden ja ongelmien monia näkökulmia

Opintojakson osaamistavoite

Opintojakson käytyäsi tunnet eläinten fysiologiset vaatimukset ruokinnan ja rehustuksen suhteen. Ymmärrät jalostuksen mahdollisuudet ja eettiset haasteet eläinten hyvinvoinnille. Tiedät teknologian mahdollisuudet vastuullisen eläintuotannon toteuttamisessa.

Siirry alkuun