Siirry suoraan sisältöön

Palveluohjaus (5 op)

Toteutuksen tunnus: SZ00CI79-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.08.2025 - 21.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
27.10.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0.5 op
Virtuaaliosuus
4.5 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Toimipiste
Lutakon kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
Sosionomi (AMK)
Opettajat
kp 502 Sosionomi 1 virtuaaliopettaja
Anne Koivisto
Vastuuopettaja
Anne Koivisto
Ryhmät
SKO24SM
Kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
SOS24SM
Sosionomi (AMK)
Opintojakso
SZ00CI79

Oppimateriaalit

Blommila, K., Juntunen, M., Kosunen, S. (toim.). 2022. Puheenvuoroja palveluohjauksesta. Suomen palveluohjausyhdistys. Profami Oy.
Hänninen, K. 2007: Palveluohjaus -asiakaslähtöistä täsmäpalvelua vauvasta vaariin. Helsinki. Stakes. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201210319566
Ketola, T. & Alaverdyan, A. toim. 2021. Ihmisiä kohtaamassa -asiakaslähtöisen palveuohjauksen jäljillä työikäisten palveluissa. Jyväskylän ammattikorkeakoulu julkaisuja 295.
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-595-1
Koivisto, A., Ketola, T., Karjalainen, K., Alaverdyan, A. ja Kivioja, T. Ihmisiä kohtaamassa -asiakaslähtöisen palveuohjauksen jäljillä työikäisten palveuissa. Toimintakortit. https://www.jamk.fi//kokonaisvaltainen-palveluohjauksen-toimintamalli-toimintakortit-final.pdf
Niemelä, J. & Kivipelto, M. 2019. Asiakaslähtöinen palvelupolkumalli tulevaisuuden sotekeskusten lähtökohdaksi. Työpaperi 37/2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki. https://www.julkari.fi/handle/10024/138819
Ristolainen, H., Roivas, P., Mustonen, E. & Hujala, A. 2020. Asiakaslähtöinen palveluohjaus. Julkaisussa Uudistuva sosiaali- ja terveysala. Toim. A. Hujala & H. Taskinen. Tampere: University Press. E-julkaisu.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Lisätiedot

Hyväksytyn suorituksen perusteena on osallistuminen webinaareihin sekä itsenäisten verkkotehtävien ja ryhmätehtävän suorittaminen hyväksytysti. Ryhmätehtävään sisältyy vertaisarviointi, joka on osa kokonaisarviointia. Ryhmätehtävä ja itsenäisesti suoritettavat verkkotehtävät arvioidaan erillisten arviointikriteerien perusteella, jotka kerrotaan opintojakson alkaessa Moodle-työtilassa.
Ryhmätehtävä arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä/hylätty.
Itsenäisesti suoritettavien verkkotehtävien läpäisyrajat kerrotaan Moodle-työtilassa tehtävien yhteydessä. Suorituskertoja ei ole rajattu.

Hyväksilukukäytänteet: Opintojakson mahdollisesta hyväksiluvusta tulee olla päätös ennen opintojakson ensimmäistä webinaaria, koska oppimistehtävän työstäminen ryhmässä aloitetaan jo ensimmäisessä webinaarissa. Hyväksilukuhakemuksista tulee ilmetä osaaminen suhteessa opintojakson tavoitteisiin ja sisältöihin.

Avoin amk: 5 paikkaa

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteys tulee näkyväksi esimerkkihenkilöiden tilannekuvauksissa, jotka on tuotettu yhdessä työelämän kanssa toteutuneissa kehittämishankkeissa.
Mahdollisuuksien mukaan webinaareissa voi olla asiantuntijapuheenvuoroja.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kuormitus:
Webinaarit, lähiopetus ja niihin valmistautuminen 1 op (27 tuntia)
Kirjallisuus ja tiedonhankinta n. 1,5 op (41 tuntia)
Palvelupolkutehtävä ja raportti ryhmässä n. 1,5 op (40 tuntia)
Itsenäiset verkkotehtävät 1 op (27 tuntia)

Yhteensä 135 tuntia

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Tunnistat palveluohjauksen teoreettisia lähtökohtia ja käsitteitä. Osaat kuvata palveluohjauksen eettisiä lähtökohtia. Tunnistat lainsäädännön soveltamisen mahdollisuudet palveluohjauksessa. Osaat kuvata dokumentoinnin merkityksen asiakaslähtöisen palveluohjauksen toteutumisessa. Tunnistat erilaisia palveluohjausmalleja. Osaat kuvata asiakasturvallisen palveluohjauksen toteuttamisen tapoja erilaisissa toimintaympäristöissä. Osaat nimetä palveluohjauksen laatuun ja vaikuttavuuteen liittyviä tekijöitä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksoon ei kuulu tenttiä.
Ryhmätehtävässä on täydennysmahdollisuus.
Itsenäisesti suoritettavissa verkkotehtävissä suorituskertoja ei ole rajoitettu.

Opetuskieli

fi

Opetusmenetelmät

Webinaareissa perehdyt palveluohjauksen teorioihin, toimintamalleihin ja -periaatteisiin luentojen, keskustelujen ja pienryhmätyöskentelyn avulla. Palveluohjauksen teorioihin perehdyt myös tekemällä itsenäisesti verkkotehtäviä Moodle-työtilassa. Ryhmätehtävässä sovellat webinaareissa oppimaasi tietoa tavoitteellisen, asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukevan palveluohjausprosessin suunnitteluun ja toteutukseen.

Opintojaksolla oppimismenetelmänä on ongelmakeskeinen oppiminen. Oppimistehtävänä pohdit, keräät materiaalia ja sovellat tietoa yhdessä ryhmäsi kanssa palvelupolun kuvaamiseksi esimerkkihenkilölle. Opintojakson päätteeksi esität ryhmäsi kanssa lopputuloksen muille opiskelijoille ja opettajille. Näin opimme yhdessä palveluohjauksen toteuttamista erilaisissa elämäntilanteissa.

Webinaarit ovat vuorovaikutteisia oppimistilanteita ja niihin osallistuminen edellyttää toimivaa kameraa, kuulokkeita ja mikrofonia. Webinaareissa luodaan edellytykset ja pohja palvelupolkukuvausten rakentamiselle. Siksi on tärkeää, että olet mukana jokaisessa webinaarissa. Webinaarien yhteyteen järjestetään myös aikaa ryhmien työskentelylle. Ryhmissä jokainen jäsen on vastuullinen toimija, joten tuot ryhmääsi oman panoksesi tasapuolisesti ja toimit aktiivisesti ryhmäsi jäsenenä myös itsenäisen työskentelyn aikana.

Webinaareissa saat ohjausta ja tukea opintojaksolla työskentelyyn ja etenemiseen. Tarvittaessa voit olla opettajiin yhteydessä myös Moodle-työtilan keskustelualueella.

Aika ja paikka

Katso opintojakson koodilla webinaarien aikataulut osoitteesta https://lukkarit.peppi.jamk.fi.

Opintojaksoon kuuluu neljä webinaaria ja yksi lähiopetuspäivä (palvelupolkuseminaari) opintojakson päätteeksi.

Opintopistemäärä

5

Esitietovaatimukset

Osaat kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän ja nimetä sitä ohjaavia lakeja. Osaat kertoa, mitä asiakkaan osallisuus ja toimijuus osana palvelujärjestelmää tarkoittavat sekä mitkä arvot ja periaatteet palvelujärjestelmää ohjaavat. Tiedät, miten ohjata ja tukea asiakasta ja hänen sosiaalista verkostoaan.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on palveluohjauksen käsite, teoreettiset ja eettiset lähtökohdat, palveluohjauksen keskeinen lainsäädäntö, dokumentointi, palveluohjausmallit, palveluohjaus vaihtelevissa toimintaympäristöissä eri asiakasryhmien kanssa ja asiakasturvallisuutta noudattaen, palveluohjauksen laatu, kehittäminen ja vaikuttavuus.

Tavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on oppia tavoitteellisen, asiakkaan osallisuutta ja voimavaroja tukevan palveluohjausprosessin suunnittelun ja toteutuksen perusteet.

Opintojakson osaamiset:

Eettisyys
Kestävä kehitys

Kuntoutuksen palvelujärjestelmä (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)
Kuntoutuksen suunnittelu (Kuntoutuksen ohjaaja AMK)

Sosiaalialan asiakastyön osaaminen (Sosionomi AMK)
Sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen (Sosionomi AMK) 

Opintojakson osaamistavoite:

Huomioit, että palveluohjauksessa toteutuu moninaisuus, saavutettavuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Edistät haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen asemaa ja pyrit yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Osaat toteuttaa palveluohjausta kokonaisvaltaisesti hyödyntämällä tietoa palvelujärjestelmästä, palveluista ja mahdollisuuksista. Ymmärrät palveluohjauksen merkityksen ja osaat soveltaa tarkoituksenmukaista lainsäädäntöä palveluohjauksessa. Osaat toimia asiantuntijana verkostoyhteistyössä ja kehittää palveluohjausta asiakaslähtöisesti ja monialaisesti.

Osaat toteuttaa ja dokumentoida palveluohjausta asiakaslähtöisesti ja asiakasturvallisuutta noudattaen digitaalisissa ja muissa toimintaympäristössä. Osaat suunnitella, toteuttaa, arvioida ja johtaa asiakkaan osallisuutta, voimavaroja ja turvallisuutta tukevia palveluprosesseja yhdessä asiakkaan, läheisten ja monialaisen toimijaverkoston kanssa. Osaat seurata, arvioida ja edistää palveluohjauksen laatua ja vaikuttavuutta tiedon avulla.

Siirry alkuun