Siirry suoraan sisältöön

Energia- ja ympäristömittauksetLaajuus (5 op)

Tunnus: LMSV2300

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Jyrki Kataja

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opiskeltuasi tämän opintojakson osaat mitata käytännön olosuhteissa maatalouden tuotantoprosessien kannalta olennaisia suureita sekä tunnistaa kyseisissä mittaustilanteissa esiintyviä häiriötekijöitä. Osaat myös hyödyntää uusia teknologisia ratkaisuja ja paikkatietosovellusten mahdollisuuksia energia- ja ympäristömittauksien toteuttamisessa biomassan kasvatukseen ja hyödyntämiseen liittyen.


Opintojakson osaamiset

Maatalousosaaminen, Teknologiaosaaminen, Energiaosaaminen

Opintojakson osaamistavoite

Opiskeltuasi tämän opintojakson tiedät, miten mitataan niitä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun sekä biomassan aerobiseen ja anaerobiseen hajoamiseen. Tiedät, miten mitataan veden ja maaperän ominaisuuksien muutoksia biomassan kasvatuksen seurauksena. Tiedät, miten mitataan biomassan tuotannon ja jalostuksen energiankulutuksia sekä uusiutuvien energialähteiden energiantuotantokykyä.

Sisältö

Säätilaan ja kasvukauden omanaisuuksiin liittyvät mittaukset
Maaperän ja veden omanaisuuksiin liittyvät mittaukset
Biomassan aerobiseen ja anaerobiseen hajoamiseen liittyvät mittaukset
Uusiutuvan energian tuotantoon liittyvät mittaukset
Energiankulutukseen liittyvät mittaukset
Biomassan kasvuun ja paikkatietoon liittyvät mittaukset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1.
Opiskeltuasi tämän opintojakson tiedät, miten mitataan niitä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun sekä aerobiseen ja anaerobiseen hajoamiseen. Tiedät, miten mitataan veden ja maaperän ominaisuuksien muutoksia biomassan kasvatuksen seurauksena. Tiedät, miten mitataan biomassan tuotannon ja jalostuksen energiankulutuksia sekä uusiutuvien energialähteiden energiantuotantokykyä.

2.
Opiskeltuasi tämän opintojakson ymmärrät, miten mitataan niitä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun sekä aerobiseen ja anaerobiseen hajoamiseen. Ymmärrät, miten veden ja maaperän ominaisuuksien muutoksia biomassan kasvatuksen seurauksena. Ymmärrät, miten mitataan biomassan tuotannon ja jalostuksen energiankulutuksia sekä uusiutuvien energialähteiden energiantuotantokykyä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3.
Opiskeltuasi tämän opintojakson osaat mitata niitä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun sekä aerobiseen ja anaerobiseen hajoamiseen. Osaat mitata veden ja maaperän ominaisuuksien muutoksia biomassan kasvatuksen seurauksena. Osaat mitata biomassan tuotannon ja jalostuksen energiankulutuksia sekä uusiutuvien energialähteiden energiantuotantokykyä.

4.
Opiskeltuasi tämän opintojakson osaat valita vaihtoehdoista sopivimman mittaamaan niitä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan kasvuun sekä aerobiseen ja anaerobiseen hajoamiseen. Osaat valita vaihtoehdoista sopivimman mittaamaan veden ja maaperän ominaisuuksien muutoksia biomassan kasvatuksen seurauksena. Osaat valita vaihtoehdoista sopivimman mittaamaan biomassan tuotannon ja jalostuksen energiankulutuksia sekä uusiutuvien energialähteiden energiantuotantokykyä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5.
Opiskeltuasi tämän opintojakson osaat soveltaa uudenlaisia toimintatapoja ja teknologioita mitatessasi niitä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat biomassan aerobiseen ja anaerobiseen hajoamiseen. Osaat soveltaa uudenlaisia toimintatapoja ja teknologioita mitatessasi veden ja maaperän ominaisuuksien muutoksia biomassan kasvatuksen seurauksena. Osaat soveltaa uudenlaisia toimintatapoja ja teknologioita mitatessasi biomassan tuotannon ja jalostuksen energiankulutuksia sekä uusiutuvien energialähteiden energiantuotantokykyä.