Tuotantoeläinten terveys ja hyvinvointi (5op)
Opintojakson tunnus: LME02210
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa arvioida tärkeimpien tuotantoeläinten 
 hyvinvointiin ja terveyteen keskeisesti vaikuttavat tekijät. Opiskelija osaa määrittää olosuhteet eri eläimille niiden tuotantovaiheen ja luontaisen tarpeen mukaisesti. Opiskelija osaa arvioida ympäristön vaikutuksen tuotantoeläinten elämään sekä tuotantoeläimistä saatavien tuotteiden laatuun. 
 Opiskelija tuntee yleisimmät tuotantoeläinten sairaudet, hallitsee sairauksien ennaltaehkäisyn periaatteet ja osaa kuvata tuotantoeläinten terveydenhuollon periaatteet.
                    
Sisältö
Eläinten pitoa koskeva lainsäädäntö
 Eläinten hyvinvointia koskevat ohjeet ja suositukset
 Nuoren eläimen kehitys 
 Tuotantovaiheiden erityispiirteet hyvinvoinnin kannalta
 Ruokinnan onnistumisen seuranta terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.
 Eri tuotantoeläinten luontaisen käyttäytymisen perusteet.
 Terveen eläimen tunnusmerkit 
 Sairaudet ja niiden ennaltaehkäisy 
 Taudinaiheuttajat ja vastustuskyky 
 Terveydenhuolto-ohjelmat
                    
Esitietovaatimukset
Tuotantoeläinten ruokinnan ja jalostuksen tunteminen.
                    
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Perusosaaja (1-2) 
 o Opiskelija hallitsee pääosin hyvinvoinnin ja käyttäytymisen perusteet tuotantoeläimillä sekä hallitsee terveydenhuollon perusteet. 
 
 Kehittyvä osaaja (3-4) 
 o Opiskelija osaa itsenäisesti arvioida tuotantoeläinten hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavat tekijät kotieläintilalla ja kykenee arvioimaan terveyden vaikutuksia tuotantoon. 
 
 Edistynyt osaaja (5) 
 o Opiskelija kykenee soveltamaan taitojaan itsenäisesti erilaisissa tilaolosuhteissa sekä osaa kehittää tilan tuotantoeläinten hyvinvoinnin, hoidon ja terveydenhuollon käytänteitä
                    
