Siirry suoraan sisältöön

Vastuullisen johtamisen erityiskysymyksiäLaajuus (5 op)

Tunnus: YH00CL67

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Tarja Niemelä
  • Anne Törn-Laapio

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Vastuullisesti toimivilla yrityksillä, organisaatioilla ja yhteisöillä on merkittävä rooli kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Maailmanlaajuiset kestävyyshaasteet haastavat entisestään vastuullisuuden ja eettisyyden johtamisen organisaatioissa. Johtajat ja esihenkilöt voivat edistää vastuullisuuden osaamista ja huolehtia eettisyyden toteutumisesta organisaatioissaan. Vastuullisuutta ja eettisyyttä voidaan huomioida työelämässä monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden toteutumisena, ja huomioimalla inkluusio työyhteisöjen johtamisessa ja päätöksenteossa sekä toteuttamalla kannattavaa liiketoimintaa vaarantamatta ja kuormittamatta ympäristöä. On tärkeää tuottaa osaamista, jolla vastuulliset johtajat voivat vaikuttaa yhteiskuntaan, ympäristöön ja työelämään huomioiden myös organisaatioiden sidosryhmät.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Liiketoimintayksikkö on sitoutunut Principles of Responsible Management Education (PRME) -verkoston tavoitteisiin kehittää tulevaisuuden vastuullisia päätöksentekijöitä ja edistää kestävää kehitystä. Tämä kurssi tukee ensisijaisesti seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita: 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, ja 17.

Opintojakson osaamiset

Vastuullisuuden johtamisosaaminen
Hallitset syvällisesti kestävän kehityksen tietoperustan ja osaat arvioida ja analysoida ja soveltaa tutkittua tietoa kriittisesti liiketoiminnan kehittämisessä ja johtamisessa. Osaat ratkaista tutkimus- ja innovaatiotoiminnan avulla liiketoiminnan kehittämisen ja johtamisen näkökulmasta keskeisiä kestävyyshaasteita.

Palveluliiketoiminnan johtamisosaaminen
Osaat hyödyntää erikoistuneita ongelmanratkaisutaitoja ja toimintatapoja johtamisessa ja sen tutkimisessa.

Oppimaan oppiminen
Osaat hankkia, kriittisesti arvioida ja tuottaa tietoa eri alojen näkökulmat huomioiden.

Työelämässä toimiminen
Osaat kehittää työyhteisöjen viestintä- ja vuorovaikutuskulttuuria. Edistät työyhteisön resilienssiä.

Eettisyys
Edistät ammattieettisten periaatteiden ja arvojen toteutumista. Edistät moninaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista. Kykenet johtamaan yhteiskunnallisesti vaikuttavaa toimintaa eettisiin arvoihin perustuen.

Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus
Osaat kehittää monikulttuurisuutta huomioivia toimintatapoja työyhteisössä. Osaat ennakoida globaalin kehityksen ja ilmiöiden vaikutuksia sekä mahdollisuuksia. Kykenet kansainväliseen vuorovaikutukseen, viestintään ja toiminnan kehittämiseen omalla alallasi.

Kestävä kehitys
Osaat soveltaa kestävän kehityksen tietoa ja tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti kestävien ratkaisujen perustana. Osaat analysoida ja arvioida monialaisten kompleksisten ongelmien systeemisiä riippuvuuksia ja ratkaisujen erilaisia ulottuvuuksia. Kykenet johtamaan työyhteisössäsi kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimistä, käyttöönottamista ja vakiinnuttamista.

Sisältö

Kestävän kehityksen teoria, systeemisyys, sosiokulttuurinen vastuullisuus, ilmastonmuutos, kiertotalous, luonnonmonimuotoisuus, työelämän monimuotoisuus, globaalit liiketoimintaa ja yhteiskuntaa koskettavat viheliäiset haasteet.

Esitietovaatimukset

Corporate Social Responsibility -opintojakso tai vastaava osaaminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tunnistat (1) ja määrittelet (2) keskeiset käsitteet.

Perustelet aiheesi valinnan oman osaamisesi ja/tai työyhteisösi kehittämisen näkökulmasta. Valitsemasi aihe on riittävän haastava kiinnostuksesi näkökulmasta. (1-2)

Valitset kehittämisen taustaksi satunnaisia ja osin epäolennaisia lähteitä. Käytät pääasiassa kotimaisia toisenkäden lähteitä. (1)

Valitset kehittämisen taustaksi lähteitä, jotka ovat pääosin kotimaisia ja alkuperäisiä. (2)

Osoitat tuotoksessasi valitsemasi aihealueen osaamista, mutta tuotoksen johdonmukaisessa esittämisessä on puutteita. (1)

Osoitat tuotoksessasi valitsemasi aihealueen osaamista johdonmukaisesti, mutta et havainnollista riittävästi ilmiötä koskevaa aihealueen esittämistä. (2)

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Käytät keskeisiä käsitteitä ilmiön kannalta sujuvasti ja oikein. (3)

Analysoit ja vertailet ilmiön kannalta keskeisiä käsitteitä ja teet niistä yhteenvetoja. (4)

Perustelet aiheesi valinnan organisaation ja/tai toimialan kehittämisen näkökulmasta. Valitsemasi aihe on riittävän haastava kiinnostuksesi näkökulmasta. (3-4)

Valitset kehittämisen taustaksi ilmiön kannalta olennaisia lähteitä. Käytät ajankohtaisia, luotettavia ja osin kansainvälisiäkin alkuperäisiä lähteitä. (3)

Valitset kehittämisen taustaksi ilmiön kannalta monipuolisia lähteitä. Käytät ajankohtaisia, luotettavia ja osin kansainvälisiäkin alkuperäisiä lähteitä. (4)

Osoitat valitsemasi aihealueen asiantuntijuutta havainnollistetulla ja johdonmukaisella tuotoksella. (3)

Osoitat valitsemasi aihealueen asiantuntijuutta perustellulla, havainnollistetulla ja johdonmukaisella tuotoksella. (4)

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Hallitset johdonmukaisesti määrittelemäsi keskeiset käsitteet. Tarkastelet keskeisten käsitteiden välisiä suhteita. (5)

Perustelet aiheesi valinnan toimialan, työelämän kehittämisen ja yhteiskunnallisen merkityksen näkökulmista. Valitsemasi aihe on riittävän haastava kiinnostuksesi näkökulmasta. (5)

Valitset kehittämisen taustaksi aiheen kannalta pääosin kansainvälisiä tutkimusartikkeleita. Käytät laajasti aiheen kannalta relevanttia lähdeaineistoa. (5)

Osoitat valitsemasi aihealueen erityisasiantuntijuutta perustellulla, havainnollistetulla ja johdonmukaisella tuotoksella ja tuotat ilmiön kannalta uusia näkökulmia aihealueeseen. (5)

Oppimateriaalit

Kohdeilmiön kannalta relevantti kirjallisuus ja opintojaksolla suositeltu tutkimuskirjallisuus.