Siirry suoraan sisältöön

Asiakkuus ja hyvinvointipalvelut (10op)

Opintojakson tunnus: SZZZ1800

Opintojakson perustiedot


Laajuus
10 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää elämän eri vaiheiden merkityksen yksilöllisten voimavarojen muodostumisessa sekä eri ikävaiheiden kehitykselliset riski- ja häiriötekijät. Opiskelija ymmärtää ammatillisen toiminnan ja asiakastyön prosessin lähtökohtia. Opiskelija ymmärtää yhteiskunnan, ryhmien ja yksilön välisiä suhteita ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija ymmärtää ihmisten välisten vuorovaikutussuhteiden kulttuurisen määräytymisen ja niiden vaikutuksen ihmisten ajattelu- ja toimintatapoihin. Opiskelija tunnistaa sosiaali- ja terveysalan arvoperustaa ja ammattieettisiä periaatteita omassa toiminnassaan. Opiskelija ymmärtää asiakkaan kehittyvänä, yksilöllisenä ja elinympäristössään toimivana olentona ja tietää moniasiantuntijuuden merkityksen.
Opiskelija tunnistaa ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä sekä tuntee niihin liittyviä palveluja. Opiskelija tuntee keskeisen alan lainsäädännön. Opiskelija tietää keskeiset kansansairaudet ja hyvinvoinnin uhkatekijät ja ymmärtää ennaltaehkäisyn merkityksen. Opiskelija osaa etsiä tietoa väestön terveydentilasta ja hyvinvoinnista.
Opiskelija osaa toimia äkillisissä onnettomuustilanteissa tai sairauskohtauksen sattuessa. Opiskelija tietää yhteiskunnan kriisivalmiuksista ja hänellä on perusvalmiuksia kriisivalmiustoimintaan.
Opiskelija tietää työsuojelun perusteet, toimijat ja lainsäädännön.
Opiskelijalla on perustiedot elintarvikehygieniasta.

Sisältö

Kehittyvä ja toimiva yksilö, eri ihmiskäsitykset, yksilölliset voimavarat ja kehitykselliset riskitekijät elämänkulun vaiheissa. Yksilö osana yhteisöä ja yhteiskuntaa. Yksilön toiminnan kulttuuri- ja yhteiskun-tasidonnaisuus. Erilaisuus ja sen kohtaaminen. Hyvinvointipalvelujen asiakkaan ja työntekijän yhteiskunnalliset roolit. Sosiaali- ja terveysalan työtä ohjaavat arvot ja eettiset periaatteet, asiakastyön prosessi ja asiakaslähtöinen kohtaaminen: kokonaisvaltaisuus, kulttuurisuus, voimavaralähtöisyys ja dialogisuus. Moniasiantuntijuus. Asiakkaan / potilaan asema.
Väestön terveydentila ja hyvinvointi sekä niihin vaikuttavat tekijät, keskeiset terveyden ja hyvinvoinnin indikaattorit, keskeiset sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelut, niiden rahoitus sekä niitä ohjaavat lait, toimeentuloturva, palvelujen erilaiset tuottamistavat
Äkillisten onnettomuustilanteiden ja sairauskohtausten ensiapu, henkinen ensiapu ja kriisityö
Työsuojelun keskeiset aihealueet, lainsäädäntö, säädökset ja strategiat. Työnantajan ja työntekijän yhteistoiminta. Yhteistyötahoja työhyvinvoinnin edistämisessä. Väkivallan uhka työpaikoilla ja väkivaltaisen asiakkaan kohtaaminen.
Hygieniaosaamisen eri osa-alueilta: mikrobiologia, ruokamyrkytykset, hygieeniset työtavat, henkilökohtainen hygienia, puhtaanapito, omavalvonta ja lainsäädäntö.

Esitietovaatimukset

Ei edellytä aiempaa osaamista

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tentti 50%
Tehtävä 50%

Siirry alkuun